YABANCI ŞİRKETLERİN DEĞİL, ÜRETİCİNİN HAKKINI KORUYUN

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya fındık satmaya başladığını belirterek üreticinin mağdur olduğunu ifade edip TMO’nun tavrını son derece anlamsız bulduğunu ifade etti.

YABANCI ŞİRKETLERİN DEĞİL, ÜRETİCİNİN HAKKINI KORUYUN
2.02.2023 - 12:52
Haber Merkezi

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00

 

İl Başkanı Er, “Fındığın fiyatı güncel piyasa şartlarında düşmeye başlamıştır. Serbest piyasada 59-63 liradan talep gören fındık ne hikmetse TMO’ nun 58 ve 61 TL üzerinden fındık satışına başlaması ile 5-8 lira arasında fiyat düşüşü yaşamıştır. TMO tarafından yapılan bu satış, üretici çiftçimizi ve yerli esnafımızı zarar uğratmakta fındık piyasasını tekelinde tutan yabancı bir şirketin ucuz ürün toplamasına yaramaktadır. Yapılan bu iş üreticinin emeğine saygısızlıktır” dedi.
Er, “Bu gün görülmektedir ki tüm uyarılarımıza ve fiyatın 70-75 TL bandında olması telkinlerimize rağmen fındık taban fiyatını 51-53 arasında belirlenerek üretici mağdur edilmiş, enflasyon ve artan girdi maliyetleri karşısında yeterince zarar görmüştür. Nitekim Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de fındık alımlarını bu fiyatlar üzerinden yapmıştır. Ağustos 2022’den bu yana fındık fiyatı serbest piyasada yükselmiş ve 59-63 lira bandına kadar ulaşmıştır. Ancak tam da bu sırada, üreticinin para kazanmasını istemeyen eller ne hikmetse yeniden devreye girmiştir. Nitekim bugün TMO piyasaya fındık satışına başlamış ve akabinde serbest piyasadaki fındık fiyatları 5-8 lira geriye düştü” dedi.
Yapılan bu satışın, fındık piyasasını tekelinde tutan yabancı bir şirketin piyasadan ucuz ürün toplamasına öncülük etmekten başka bir işe yaramadığını belirten Er, “Üretici zarar etmektedir. TMO’ya da Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Düzce Milletvekillerine ve Hükûmetimize seslenmek istiyorum ‘Lütfen  bu hataya bir dur deyin ve TMO tarafından yapılan piyasaya müdahale temelli satışları durdurun. Yabancı şirketlerin değil, üreticinin hakkını koruyun. Zaten yeterince mağdur olan fındık üreticisini daha fazla mağdur etmeyin…  Farkında mısınız ? Bu ülkede Tarımı ve Üretimi bitiriyorsunuz” dedi.


Editör: Ç. Resuloğlu
Haber İhbar