HIFZISSIHA MECLİSİNDEN YENİ KARARLAR

12.09.2020 - 10:29
Düzce İl Olağanüstü Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Cevdet Atay Başkanlığında toplandı.
Toplantının an gündem konusu izolasyon kurallarına uymayan vatandaşların ve izolasyon koşullarını sağlama imkanı olmayan mevsimlik tarım işçilerinin yurtlara yerleştirilmesiyle ilgiliydi.
Mevsimlik tarım işçilerinin barındığı alanlar, inşaat şantiyeleri gibi yerlerde Covid-19 tanılı ya da temaslısı olan kişilerin izolasyona alınmalarında; bu yerlerin geçici nitelikte olması ve izolasyon koşullarını sağlama imkanı bulunmaması nedenleriyle çeşitli güçlüklerle karşı karşıya kalındığı konuşulan toplantıda, denetimlere rağmen hakkında izolasyon kararı verilmiş bazı kişilerin tedbirlere aykırı davranarak ikametlerini terk etmek suretiyle halk sağlığını riske attıkları, hastalığın başka kişilere bulaşmasına sebebiyet verdikleri kararına varıldı.
Buna göre, İzolasyon koşullarını ihlal eden ya da izolasyon koşullarını sağlama imkanı olmayan geçici nitelikte yerlerde konaklayan kişilerin izolasyon süreçlerini geçirmek/tamamlatmak üzere Valilik tarafından yurt/pansiyon gibi yerler belirlenecek.
Yurt veya pansiyonların yönetimi Vali tarafından görevlendirilecek bir mülki idare amirinin genel koordinasyonunda mevcut yöneticilerle sağlanacak.
Yurt veya pansiyonların her türlü temizlik hizmetleri ve diğer lojistik ihtiyaçları AFAD tarafından, beslenme ihtiyaçları ise AFAD koordinasyonunda Kızılay tarafından karşılanacak.
Hakkında ikametinde izolasyon kararı verilmiş olmakla birlikte geçici ve mevsimlik işlerde çalışan tarım ve inşaat işçileri ile değişik sebeplerden ötürü izolasyon sürecini geçirecek uygun bir meskeni olmayan kişiler de Valilik tarafından kendilerine tahsis edilen yurtlara veya pansiyonlara yerleştirilecek ve izolasyon süresi burada tamamlatılacak.
Bu kişilerin izolasyon süresince tahakkuk edecek iaşe ve ibate bedeli Valilik tarafından karşılanacak.
Ayrıca toplantıda, Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunlu olduğu, ancak uygulamada şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bazı firmaların zaman zaman bu kurala riayet etmedikleri konusunda şikayetler geldiği ve buna istinaden tedbir alınmasının zaruri hale geldiği kararı alındı.
Alınan karar uyarınca, Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar tarafından her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak.
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebilecekler.
Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde; Covid-19 tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak.
Yapılan denetimler sonucunda HES kodu olmayan yolcuya bilet satışı yapan firmalara Vali/Kaymakamlar tarafından gerekli idari para cezası uygulanacak ,HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecek.