Bu uygulama çerçevesinde, tedavi ve muayene olmak için özel hastane veya tıp merkezine giden kişinin, hasta kaydının yapılması ve SGK’nın siteminden provizyon alınması aşamasında, parmak izi veya avuç içi okutması yaptırması ve sistemden o hastayla ilgili onay alınması gerekiyordu.
Ancak tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de etkisini gösteren COVİD-19 (Koronavirüs) pandemisi nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu, sözleşmesi bulunan özel sağlık hizmet sunucularında kullanılmakta olan Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi uygulama zorunluluğunu 11 Mart 2020 tarihinden itibaren kaldırılmıştı.
Bu defa SGK, pandeminin etkisinin azalması, aşı uygulamasının yaygın olarak yapılması gerekçeleriyle gördüğü lüzum üzerine 01 Haziran 2022 tarihinden itibaren özel sağlık hizmet sunucularında Biyometrik Kimlik Doğrulaması Uygulamasının yeniden başlatılmasına karar verdiğini duyurmuştu. Ayrıca, konuyla ilgili olarak ileride yaşanabilecek olan mağduriyetlerin önlenebilmesi amacıyla, gerekli tedbirlerin zamanında alınarak sistemlerin hazır hale getirilmesi konusunda sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucularını uyarmıştı.
SGK bu defa 26 Mayıs 2022 tarihinde yayımladığı ikinci bir duyuruda; “BKDS’nin sorunsuz olarak tüm özel sağlık hizmet sunucularınca zamanında devreye alınabilmesi ve özel sağlık hizmet sunucuları ve dernekler tarafından talep edilmesi nedeniyle, BKDS uygulamasının özel sağlık hizmet sunucuları için 01.06.2022 tarihinden itibaren zorunlu
olmadan, 01.08.2022 tarihinden itibaren de zorunlu olarak uygulamaya alınması kararı alınmıştır.” şeklinde açıklama yapmıştır.
Dolayısıyla bu son açıklamaya göre isteyen özel sağlık hizmet sunucuları uygulamayı 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren başlatabilecek. Ancak 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren tüm özel sağlık hizmet sunucuları için uygulama zorunlu olacak.
SGK Akredite firma Nec Biyometrik www.necbiyometrik.com tüm alt yapılarını hazırlayarak sistemin açılmasına hazır olduklarını ifade etii.
Konuyla ilgili teknik destek medulayeniversiyon@sgk.gov.tr e-posta adresinden alınabilecek.
Editör:
D. Analiz
Yorum Yap