TALİH ÖZCAN ÇERKEŞ SÜRGÜNÜ ANMA ETKİNLİKLERİNE KATILDI

TALİH ÖZCAN ÇERKEŞ SÜRGÜNÜ ANMA ETKİNLİKLERİNE KATILDI
22.05.2023 - 18:08
Haber Merkezi

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00

GEÇMİŞİ UNUTMADAN GELECEĞİ DÜŞÜNMEK

Düzce Milletvekili Talih Özcan, ‘Çerkes Sürgünü’nün 159’uncu yıl dönümü nedeniyle Düzce Adige ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Çerkesler 21 Mayıs 1864’de sona eren Rus-Kafkas Savaşı ile birlikte insanlık tarihinin en trajik sürgünlerinden birini yaşadı. Nüfusun yüzde 70’i yurtlarından edildi. On binlercesi sürgün yollarında can verdi. Sağ kalanlar, dönemin Osmanlı topraklarına dağıtıldı.

Çerkeslerin savaş boyunca yurtlarını terke zorlandığını belirten Düzce Milletvekili Talih Özcan, konu hakkındaki görüşlerini şu şekilde açıkladı, “ Çerkesler, savaşın bitimi ile birlikte insanlık tarihinin en büyük ve en dramatik sürgününe maruz kaldılar. Tarihi kayıtlara göre 1.500.000’e yakın Çerkes Kuzey Kafkasya’daki yurtlarından sürülerek Osmanlı topraklarına gönderildi. Başka bir değişle, Çerkes nüfusunun yüzde 70’i sürgün edildi. Bu trajik sürgün, Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplanan yüz binlerin gemilerle Varna, Samsun, Sinop, Trabzon gibi Osmanlı liman kentlerine nakledilmesi, oradan da Osmanlı topraklarına (Anadolu’ya, Ortadoğu’ya ve Balkanlar’a) dağıtılması ile sonuçlandı. On binlerce kişi yollarda açlıktan, hastalıktan ve soğuktan can verdi.

Kafkasya bizim Ata yurdumuzdur. Türkiye de bizim Ana yurdumuzdur. Ana sevgi demektir, şefkat demektir, kardeşlik demektir.  Bizler Ata yurdumuza nasıl sahip çıkıyorsak Ana yurdumuza da sahip çıkıyoruz. Biz Cumhuriyetle büyüdük. Çanakkale’de de biz vardık, Dumlupınar’da da biz vardık. Ata yurdumuzu koruduğumuz gibi, Ana yurdumuzu da koruyoruz. Kafkas halkı bir yerlere geliyorsa, bunu Cumhuriyete borçludur, Ana yurduna borçludur. Bir insan vatanı olmadığı yalnızdır.


Editör: D. Analiz

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MSA Film Post Production Reklamcılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi (www.duzceanaliz.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber İhbar