Düzce'de kuraklık alarmı!

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de yağışların azalmasıyla ortaya çıkan kuralık tehdidi konusunda açıklama yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, “Hasanlar Barajı’nı gördüm. Bu su 2023 yılında çiftçiye yetmez. HES’e su verilmesi durdurulmalı, önce baraj doldurulmalı” dedi.

Düzce'de kuraklık alarmı!
28.02.2023 - 13:39
Düzcenin Sesi

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00


Türkiye genelinde yağmur ve kar yağışlarının beklenenin altında olması nedeniyle ortaya kuraklık tehlikesi çıkmaya başladı. Düzce’de de Hasanlar Barajı’nda su seviyesinin düşmesi sonucu çiftçiler yeni sulama döneminde ne yapacaklarını düşünmeye başladılar.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, “Daha önceki açıklamalarımızda 2023 yılında Düzceli çiftçilerin herhangi bir su sorunu yaşamayacağını söyledik. Ancak yaptığımız inceleme sonucunda DSİ ve Sulama Birliği tarafından bir önlem alınmadığına şahit olduk. Barajdaki su 2023 yılında kesinlikle Düzce çiftçisine yetişmeyecek. Su halen akıtılıyor ve HES’lere veriliyor. Çiftçi düşünülmüyor. Türkiye genelinde büyük bir kuralık tehlikesi var. Buda bugünden itibaren Düzce’ye de yansıyacak” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SUNDU
Öztürk, önlem alınması gerektiğini ifade ederek, çözüm önerileri konularında da bilgiler verdi. Öncelikle vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Ramazan Öztürk, “Önlemler alınması gerekir. Suyu israf etmemiz lazım. Önce yetkililer, sonra çiftçi israf etmeyecek. Damlama sulamaya geçilmesi lazım. Çeltik haricindeki ürünlerde damlama sulama yapılabilir. Vahşi sulamayı bırakmak gerekir. Projesi hazır olan basınçlı sulama sisteminin yapımına başlanılmalı ve Düzce’ye kurulması lazım. Maliyeti yüksek ancak bu sistemin Düzce’ye kurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HES’LERE SU VERİLMESİN
Önceliğin HES’lere verildiğini dile getiren Öztürk, “DSİ’nin ve Sulama Birliği’nin HES’e su vermemesi ve barajı doldurması lazım. Önce barajlar dolsun, daha sonra elektrik üretilsin. Ama önce tarımı düşünelim. Tarım olmazsa insanlık olmaz. Aç karna 1000 tane fabrika olsa işçinin karnı doymadan bu fabrikalar çalışamaz. Bu yüzden önce tarım ve tarım üretimi diyoruz” şeklinde konuştu.


Editör: Ç. Resuloğlu
Haber İhbar