Bıyık “ Vergi ve Prim Tahakkuk Süreleri Uzatıldı”

 23 Kasım da meydana gelen depremin ardından Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdoğan Bıyık ilk basın açıklamasıyla son durumu değerlendirdi. 23 Kasım depreminden Düzceli sanayicilerin yapısal olarak hasarsız çıktığını sadece 1 fabrika binası için yıkım kararı verildiğini açıkladı.

29.11.2022 - 11:15
Haber Merkezi

Bıyık, Düzceli esnafların malzeme zararlarının fazla olduğunu belirtti. Bölgemizde meydana gelen depremin ardından, Düzce TSO tarafından kurulan heyet özellikle sanayici ve esnafların durumlarını incelemek için harekete geçti.
Düzce TSO Başkanı Erdoğan Bıyık, yaptığı açıklamada devletin tüm imkanlarını Düzce için seferber ettiğini söyleyerek “Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ ya, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Milli Eğitim Bakanımız Prof.Dr. Mahmut Özer’e ve deprem sonrası birebir irtibat sağladığımız TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederiz. Eski yaşadığımız depremler kadar sallandık ve bunun hissettik. Düzce halkımız ve bizler korktuk. Ama bir haftadan beri devamlı Düzce Valiliği’nde koordinasyon toplantıları yapılıyor. Şehirde görüldüğü gibi çadırlar, yardım kuruluşları devlet tüm imkanlarıyla Düzce’de, bunu görüyoruz” dedi.
VERGİ VE PRİM TAHAKKUK SÜRELERİ UZATILDI
Bıyık, vergi mükellefi esnaf ve sanayicileri için tahakkuk sürelerinin uzatıldığını ifade ederek “Ayrıca 2022 yılı Ekim ayı muhtasar ve prim beyannamesi ve aylık prim hizmet vergi tahakkukların son ödeme tarihleri 30 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmış durumunda. Bu Maliye Bakanlığı ile ilgili bir durum. SGK ile alakalı sigortalı çalıştıran iş yerlerimiz 2022 yılı Ekim ayı muhtasar prim ve hizmet beyannamesi de 26 Aralık 2022 saat 23.59’da verilmesi halinde belgelerin süresi 1 ay uzatıldı” ifadelerini kullandı.
SANAYİ KURULUŞLARINDA YAPISAL SORUN YOK
Bıyık, yaptıkları incelemede Düzce’de faaliyet gösteren sanayicilerin fabrika yapılarında sorun olmadığını, esnafların ise malzemelerinde sıkıntı yaşadığını dile getirerek Bizim TSO olarak yaptığımız tespitlerde sanayi kuruluşlarında herhangi bir yapısal yıkım olmamakla birlikte 1 fabrikamıza Öz-İş fabrikamızda yıkım kararı alınmıştır. Birde Düzce Cam’da bildiğiniz gibi çok fazla cam hasarı oluştu. Bununla alakalı İçişleri Bakanımız ile birlikte Düzce Cam’ı ziyaret ettik. Binasal olarak sorunlarının olmadığını, kırılan camlardan da dönüşüm sağlanacağını ifade ettiler.  Çarşı esnafımızın bireysel kontrollerinde malzeme olarak zararlar var. En önemlisi Düzce depreminde bir can kaybı olmaması, çok az yaralımızın olması sevindirici. Yaptığımız tüm çalışmalarımızı koordinasyon merkezinde yaptığımız toplantılar sonrasında AFAD ekipleri iş yerlerinde denetim yapıyorlar” dedi.
HASAR TESPİTLERİ HIZLICA YAPILACAK
Başkan Bıyık, hasar tespitlerinin hızlıca yapılacağına dikkat çekerek “Hasar tespit komisyonunda yer alan TSO Başkan Vekili İbrahim Canpolat yer alıyor. Buraya ulaşan binin üzerinde biz 3 bin olacağını tahmin ediyoruz. Hasar tespit dosyaları geliyor ve inceleniyor. Sigortalı olan iş yerlerine AFAD para ödemeyecek onlar sigortadan karşılayacak. Sigortasız olan iş yerlerine AFAD tarafından ödeneme yapılacak. Önümüzdeki hafta ödenekler hesaplara yatmaya başlayacak. Günde 200’e yakın iş yeri kontrol ediliyor. Hafta sonuna kadar tüm tespitler bitecek.  Bakanlarımız Düzce’deydi. Biz sabah, akşam 1 haftadır sahadayız. Ticaretin, sanayinin ve esnaflarımızın yanında olduk. Yapılan hasar tespitleri sonucunda ince eleyip, sık dokuyoruz” şeklinde konuştu.
TSO BİNASI SAĞLAM
Düzce TSO binasının depremden hasarsız çıktığını söyleyen Bıyık,” Bildiğiniz gibi deprem sonrası ortaya çıkan dedikodular var. İnşaatçılarla ilgili dedikodular var. Hepimizin evimde çatlaklar, patlaklar var. Hepimiz evimizden sağlam çatık. Hepimiz ticaret yapıyoruz. Yorum yaparken dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Şuan ki binalar görevini yapmıştır. Her binada bir durum var. Ancak binalardan sağlam çıktık. Ağır hasarlı binalar çok az sayıdadır. Böyle bir sallantıda bu binalardan ben çok ağır hasar çıkacağını düşünüyorum ama çok şükür az hasar var. Düzce TSO binasında hasar yok. Hafif hasar bile yok. Ufak çatlaklar ve sıva dökülmeleri var. Başka bir sıkıntı yok” dedi.

 


Editör: Ç. Resuloğlu
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz
Haber İhbar