“Hasarlı Binaların bir an evvel Yıkılması Hayati Önem Taşıyor”

Deva Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz 22.11.2022 tarih Saat: 04.08 de 5.9 şiddetindeki depremin ardından bir basın açıklaması yaparak yetkilileri uyardı. Caymaz, yazı açıklamasında şu açıklamalarda bulundu;

 “Hasarlı Binaların bir an evvel Yıkılması Hayati Önem Taşıyor”
24.11.2022 - 22:41
Haber Merkezi

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00

 23 Kasım 2022 tarihinde hep birlikte yaşadığımız deprem hadisesi dolayısıyla tekrar hepinize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Çok şükür maddi hasarlar dışında ciddi anlamda üzücü kayıplarımız olmadı, ALLAH beterinden muhafaza etsin. Depremin şiddetine göre fazla hasar oluşmamasının nedenlerinden birisi Düzce’de bulunan eski ve riskli binaların çoğunun yıkılarak yapı stoğunun yenilenmiş olmasıdır.
Bizler insanoğlu olarak yaşadığımız olaylardan dersler çıkartarak yeni tecrübeler ediniriz. Şimdi sıcağı sıcağına yaşadığımız üzücü deprem hadisesi sonrasında şehrimizde bulunan tüm hasarlı yapıların tespitlerini yaparak, gerekli olan detaylı performans analizlerini değerlendirip risk teşkil eden yapılara yıkım kararı çıkartarak yıkım işlemlerini hızlıca yapmalıyız.
Konu hakkında devletimizin yetkili kurumlarında aktif görevde olan arkadaşlarımızın da aynı hassasiyeti taşıdığına inanıyorum. Hiç zaman kaybetmeden, özellikle 1999 yılında peş peşe yaşadığımız yıkıcı depremlerden önce yapılmış olan binaları öncelik almalıyız. O dönemlerde orta hasar raporu alarak güçlendirme yapılan ve yeni depremlerle sarsılan yapı stokları görevlerini yaptılar, çok şükür yıkılan binalar olmadı. Ancak bu yapıların olası yeni depremlere karşı dayanıklılıkları düşündürücüdür. Konusunda uzman yetkililer tarafından bir an önce teknik araştırmalar yapılarak gerekli raporlar hazırlanması hepimiz için hayati önem teşkil etmektedir. Yapılarında hasar tespit edilen ve binalarını kendisi yıkmak isteyen vatandaşlarımızı kentsel dönüşüm yasasından faydalandırarak teşvik etmeliyiz. Hasar kaydı olup bina sahiplerine ulaşılamadığı durumlarda zaman kazanmak adına riskli alan raporları düzenlenerek gerekli çalışmalar yürütülmelidir.
Bu konunun siyaseti olmaz. Düzcemiz için elzem olan bu konu hakkında Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Belediyemizin ilgili birimlerinde yetkili olan tüm arkadaşlarımıza hızlıca konuyu takip etmeleri yönünde telkinde bulunuyorum. Düzce hepimizin ortak ve hassas değeridir, içerisinde yaşayan tüm hemşerilerimiz de çok kıymetlidir.
ALLAH Düzcemize ve ülkemize bir daha böyle üzücü hadiseler yaşatmasın inşallah. Bizler teknik ve bilimsel anlamda tedbirlerimizi alalım, üzerimize düşeni yapalım.
Deprem uzmanı rahmetli Ahmet Mete Işıkara'nın dediği gibi " Deprem öldürmez, bina öldürür."


Editör: Ç. Resuloğlu
Haber İhbar