ESNAFA CAN SUYU KREDİSİ İLE YÜZLER GÜLECEK

ESNAFA CAN SUYU KREDİSİ İLE YÜZLER GÜLECEK
12.10.2022 - 12:38
Haber Merkezi

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00

Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Esnaf Destek Kredi Paketi'nin ayrıntıları belli oldu. Hangi esnaf hangi krediye başvurabilir? Ne kadar kredi alabilir? İşte detaylar...

 

İŞYERİ EDİNME VEYA İŞYERİ YENİLEME KREDİSİ

İşyeri edinme ya da işyeri yenileme kredisi almak isteyenler, 1.5 milyon TL’ye kadar, 10 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli kredi kullanabilecek.

SIFIR TAŞIT KREDİSİ

Sıfır taşıt almak isteyenlere de yine 1.5 milyon TL’ye kadar, 7 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizle kredi verilecek.

Kaybolmaya yüz tutmuş, geleneksel meslek kollarında faaliyet gösteren esnafa, 50 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar, sıfır faizle 5 yıl vadeli kredi kullandırılacak.

USTA GİRİŞİMCİ KREDİSİ

Usta girişimci kredisi, herhangi bir meslek kolunda ustalık belgesi olup da kendi adına iş yeri açacaklara; 500 bin TL’ye kadar, 5 yıl vadeli ve sıfır faizle kullandırılacak.

KOSGEB MEZUNU KREDİSİ

KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlayan yaşı 35’i geçmemiş olanlara 300 bin TL’ye kadar, sıfır faizli, 5 yıl vadeli genç girişimci kredisi verilecek. Diğer tüm işletme kredileri ise 5 yıl vadeli, yıllık yüzde 7.5 faizli ve üst limiti 500 bin lira olarak kullandırılacak.

ESNAF KREDİSİ İÇİN BAŞVURU ŞARTI NE?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken şu ifadeleri kullandı: "Sayın Cumhurbaşkanı Kabine toplantısı sonrası açıkladı. 29 Eylül’de de genel kurulda sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda bilgilendirme yapmıştı. Kimler faydalanacak? Esnaf ve zanaatkarlar. 100 milyar liralık bir paket, sadece esnaf ve zanaatkar 100 milyar liralık kredinin yanı sıra 350 bin lira kredi limiti 500 bin liraya, 1 milyon lira olan iş yeri ve taşıt alacak esnaf için 1.5 milyon liraya çıkarılıyor. Önemli bir miktar buna herkes bağlı bulunduğu ilde esnaf kooperatifi ve Halkbank aracılığı ile temin edilecek. Hep can suyu kredisi diyorduk bu nefes kredisi oldu.

Esnaf sıkışmıştı, nihai tüketicilere yansıyacak. İmal edeceği ürünlerin parasını peşin verip alabileceği bir kredi miktarı oldu. Vatandaşların muzdarip olduğu yüksek fiyat artışlarından esnafın korunması için bir zaman dilimi olacak.

Daha önce borcu olup da ödeyemeyenler için de bir kolaylık getirildi. 36 ay vadeli yüzde 4 faizli. Öbürü yüzde 7.5’tu bu yüzde 4’lük bir faiz. Yani insanlar ödeyemedikleri borçlardan kurtulmak için de yararlanma imkanı sağlandı.

 

"SICAK PARA PİYASAYA GİRİNCE BİR HAREKETLİLİK BAŞLAYACAK"

Genç girişimci için 100 bin liraydı 300 bin lira oldu. Bununla da kalınmadı seyahat edecek öğrenci kardeşlerimize de öğrenci desteği verilecek bu da esnafa intikal ediyor. Piyasaya sıcak para girecek. 100 milyar liralık nakit paranın dolaşımı enflasyonist rakamları biraz bastıracak.

Taleplerimiz arasında başka şeylerde var ama önemli olan krediye ulaşmaktı. Şartlarını taşıyan esnaf bu kredileri almaya hak kazanacak. Bunun miktarı şimdilik 100 milyar ama ilaveten bunlar daha sonra artırılır. Bugüne kadar 1 milyon 300 bin esnaf bu paraları almış oldu. Sıcak para piyasaya girince bir hareketlilik başlayacak."


Editör: N. Albayrakoğlu
Haber İhbar