MEHMET EMİN SÖNMEZOĞLU YAZDI "YAŞLILARA SAYGI ALLAH'A SAYGIDIR"

MEHMET EMİN SÖNMEZOĞLU YAZDI "YAŞLILARA SAYGI ALLAH'A SAYGIDIR"
6.10.2022 - 12:49
Haber Merkezi

YAŞLILARA SAYGI ALLAH'A SAYGIDIR

Allah'ın bir emaneti olarak insanın yanında bulunan gerek anne-babası ve gerekse diğer yakını olan ihtiyarlar, onun için rızkının genişleme vesilesidir. Bir toplumda bulunan yaşlılar da, bir takım bela ve musibetlere karşı o toplumun sigortasıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu hususta şöyle buyurmuştur: "Düşkünleri görüp gözetiniz; zira siz, ancak düşkünleriniz sayesinde yardım görür ve rızıklandırılırsınız." (Riyâzu's-Sâlihîn, 1, 314) "Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler ve otlayan hayvanlar olmasa idi, başınıza büyük azap gelecek ve sel gibi belalar akacaktı." (Keşfü'l-Hafâ, 2, 212)
Rahmet ve bereket vesilesi ihtiyarların varlıklarından rahatsız olmak, hele de kendilerini evlatlarının hayatına feda eden anne ve babaları yaşlılıklarında yalnız bırakmak, onlardan sıkılıp bir şekilde kurtulmaya çalışmak hiçbir Müslümana yakışmayacak çirkin davranışlardır. Bu şekilde haklarını ödeyip, rızalarını kazanmamız ve hayır dualarını almamız mümkün değildir. Onların yeri çocuklarının, torunlarının yanı olmalıdır. Onlar son zamanlarını çocuklarının şefkatli kollarında, torunlarının cıvıltıları arasında geçirmelidir.
Anne-babasına ve çevresindeki diğer yaşlılara hürmet etmeyene, ileride kendi evladı da, diğer gençler de hürmet etmeyecektir.  Anne-babasına ve toplumun diğer yaşlılarına hürmet gösteren, hizmet eden kimse de, ihtiyarlığında mutlaka bunun karşılığını görecektir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadis-i şeriflerinde; "Herhangi bir genç, yaşından dolayı bir ihtiyara hürmet ederse, Allah Teâlâ da, yaşlılığında ona hizmet edecek kimseler halk eder" (Riyâzu's-Sâlihîn, 1, 391) buyurmuştur.
Aile ve toplumun huzuru, emniyeti, hayır ve bereketi için; yaşlılara saygı göstermeli, gönüllerini incitmekten sakınmalı, yaşlılıktan dolayı meydana gelebilecek birtakım hata ve yanlışlıklarına karşı hoşgörülü olmalı, onları Allah'ın bir emaneti olarak kabul edip, koruyup kollamalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), yaşlılara saygı ve hürmet göstermeyi Allah'a duyulan saygının bir gereği olarak görmüş ve şöyle buyurmuştur: "Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek, Allahü Teâlâya saygıdandır." (Ebu Davud, Edeb, 23)
Büyüklerimize saygı ve hürmet göstererek, her türlü hizmetlerine seve seve koşarak çocuklarımıza, gençlerimize güzel örnek olmak zorundayız. Hiçbir zaman unutmayalım ki, büyüklere saygı göstermeyenler, küçüklerden saygı göremezler.


Editör: M. Albayrakoğlu
Haber İhbar