MOLEKÜLER GASTRONOMİNİN TÜRK MUTFAĞINDA KULLANILABİLİRLİĞİ PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün, TÜBİTAK 2209 A 2021 2. Dönem projesi kapsamında destekleme hakkı kazanan “Moleküler Gastronominin Türk Mutfağında Kullanılabilirliği” başlıklı projesinin uygulama yöntemi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uygulama Mutfağı’da gerçekleştirildi.

MOLEKÜLER GASTRONOMİNİN TÜRK MUTFAĞINDA KULLANILABİLİRLİĞİ PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
12.07.2023 - 10:30
Haber Merkezi

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00

Prof. Dr. Muammer Mesci danışmanlığında ve 3. sınıf öğrencilerinden Betül Sena Alkan’ın 1919B012108980 numaralı projesinin uygulama yöntemi, Batı Karadeniz’de yetişen “Kokulu Üzüm, Karadeniz Somonu ve Kaldirik Otunun”  kullanımı ve Moleküler Gastronomi teknikleriyle Öğr. Gör Atıf Akkil ile birlikte gerçekleştirildi.

Uygulamada moleküler tekniklerden ‘’Köpükleştirme, Sou-Vide” pişirme yöntemleri kullanıldı. Ayrıca tamamlayıcı ürün olarak yine Karadeniz’de yetişen “Kaldirik Otunun” farklı pişirme tekniği kullanılarak birkaç formada ürün üretimi gerçekleştirildi.

Uygulamada elde edilen bilgiler raporlaştırılarak, “Moleküler Gastronominin Türk Mutfağında Kullanılabilirliği” başlıklı proje sonuçlandırıldı.

Proje kapsamında uygulanan Sous-Vide tekniği için gerekli olan vakum makinesi, proje bütçesiyle alınarak Yüksekokul Gastronomi Mutfağı’na kazandırıldı. Proje ile birlikte,  bölgeye ait ürünlerin genele tanıtılması ve yaygın kullanımı için farkındalık oluşturulması hedefleniyor.


Editör: D. Analiz

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MSA Film Post Production Reklamcılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi (www.duzceanaliz.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber İhbar