SEDAŞ, SADECE ELEKTRİK ÜRETMİYOR.

Leyleklerin güvenli göç yolculuğu için önlemlerini aldı SEDAŞ, ilkbaharın müjdecisi leylekler için göç güzergâhında yer alan faaliyet bölgelerinde hayati önlemler alıyor. Dinlenmek için elektrik direklerine konan leyleklerin, çarpılma riskiyle karşı karşıya olmasından dolayı SEDAŞ izolasyon çalışması ile leyleklerin çarpılmasını önlemeyi hedefliyor.

SEDAŞ, SADECE ELEKTRİK ÜRETMİYOR.
4.05.2023 - 12:33
Özel Haber

Haberi Sesli Dinle

0:00 0:00

SEDAŞ, leyleklerin güvenli göç yolculuğu için önlemlerini aldı

SEDAŞ, ilkbaharın müjdecisi leylekler için göç güzergâhında yer alan faaliyet bölgelerinde hayati önlemler alıyor. Dinlenmek için elektrik direklerine konan leyleklerin, çarpılma riskiyle karşı karşıya olmasından dolayı SEDAŞ izolasyon çalışması ile leyleklerin çarpılmasını önlemeyi hedefliyor.

Elektrik dağıtımında enerji altyapısını güçlendirirken çevre ve canlı hayatını korumaya özen gösteren Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ), leyleklerin göç güzergahında birtakım önlemler alıyor. Enerji nakil hatlarında dinlenmek için mola veren leyleklerin konma veya kalkış sırasında zarar görmemeleri adına kuşkonmaz ve izolatör kaplama gibi ekipmanlarla koruyucu müdahalelerde bulunduklarını belirten SEDAŞ yöneticileri, “Kocaeli, Gebze ve Sakarya hattının göçmen kuşların rotasında olmasından dolayı muhtelif enerji kesintileri yaşanabiliyor. Yılda iki kez göç eden leyleklerin güvenli geçişleri için gerekli önlemleri alarak aynı zamanda enerji kesintilerinin de yaşanmamasını sağlıyoruz” dedi.

İlkbahar itibariyle göç eden kuşların bölgeye gelmesinden dolayı kuş göç yolu üzerinde olduğu tespit edilen enerji nakil hatlarında izolasyon saha çalışmalarını belirli periyotlarda tamamlayan SEDAŞ ekipleri, leyleklerin göç rotasında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmaya devam ettiği bilgisini paylaştı.

Göç eden kuşlar ve bölgede yaşayan kuşlar için alınan tedbirlerin bazı noktalarda farklılık gösterdiğine dikkat çeken SEDAŞ yöneticileri, “Leyleklerin kanat açıklığı yaklaşık 155 cm olup iletkenler arasında çarpılma ihtimali bulunmaktadır. Göç esnasında sıklıkla iletkenlere konmakta ve çarpılmaktadırlar. Bu şebekeler için direk üstü ekipmanların (izolatör, jumper vb.) izole edilmesinin yanında iletkenler arası mesafenin arttırılması veya şebeke tertibinin değiştirilmesi gibi önleyici çalışmalarımız bulunuyor. Serçe, karga, güvercin ve üveyik gibi küçük ve bölgede yaşayan kuşlar da iletken ile direk arasında çarpılabilmektedirler. Bu durumun önlenmesi için de izolasyon kaplama çalışmalarının yanı sıra havai hat ve beton travers üzerinde bakım onarım çalışmaları yaparak, küçük kuşların çarpılmasını önlüyoruz” şeklinde konuştu.

 


Editör: D. Analiz

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan MSA Film Post Production Reklamcılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi (www.duzceanaliz.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber İhbar