SEÇİME DAİR DÜZCE ANALİZ

SEÇİME DAİR DÜZCE ANALİZ

SEÇİME DAİR DÜZCE ANALİZ
25.03.2023 - 13:46
Haber Merkezi

Olur mu olmaz mı? Soruları ile özellikle 2 yıldır sandık çağrıları yapılıyordu. 6 Şubat’ta medyana gelen büyük felaket sonrası da  seçim için neler konuşulmadı ki!

Beklenen açıklama yapıldı, sandıklar 14 Mayıs’ta kurulacağı ilan edildi. 

Artık yarış başladı belki ilk yüz metresi koşuldu bile.  Bizim gözümüzle Düzce’mizde hangi parti hangi hedefleri koydu. Ve bu hedeflere giden formüller nasıl şekillendi. 

Ak Parti ile başlıyoruz:

Ak Parti'nin hedefi 3-0 olması. Burada Ak Parti parantez açıyor. 3-0 Cumhur ittifakı ile de yapabiliriz, yapabilmeliyizi de masa da tutuyor. Tekrar 3-0 olması için ilk aşamayı 8 Nisanda açıklanacak olan milletvekili kesin aday listesinin tüm kamuoyunu heyecanlandırması ile başlayacak. Dışardan baktığımızda da Ak Parti şu an 2 milletvekili kesin çıkarıyor. Gerek kendi yaptırdığımız anketlerde gerek iktifar veya muhalefetin yaptırdığı anketlerde de aynı sonucu çıkıyor. 3. Vekil ise sıralama açıklandığı vakit Düzcelileri heyecanlandırıp heyecanlandırmamasına bağlı olacak gibi duruyor. 3 sıradaki aday seçmenleri heyecanlandırırsa geçtiğimiz dönemde 150 oy ile kaybolan vekilliği tekrar kazanabileceğini de görüyoruz. Bekleyip göreceğiz. Ufak bir parantez de eklemekte yarar var, sandıklar enteresan sonuçlar her zaman çıkarmıştır. Ak Partinin 8 Nisanda açıklayacağı liste kamuoyunu hayal kırıklığına uğratırsa anketlere göre zor görünse de 1 vekil ile de kalabileceği konuşuluyor. Parti tabanı yeni isimler üzerinde birleşse de güçlü isimleri istiyor. 50 isim var. Eski Milletvekillerinden tutup, şehrin önemli iş insanları aday adaylıklarına başvuru yaptılar. Herkesin gözü Ak Parti’de olacak. Geçtiğimiz dönem milletvekilliğinin kaybı ilk sırada yer alan Fahri Çakır olduğu iddia edilmişti. Lokomotifin doğru çekemediğini dolayısı ile 150 oy ile vekilliğin kayıp olduğu hala konuşuluyor. Burada isimlere temayülün bugün olmasından sebep girmiyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ak Parti ile fikrimizi 8 nisan da daha sağlıklı şekilde açıklayacağız.

Milliyetçi Hareket Partisi

Milliyetçi Hareket Partisi alışılmışın dışında bir yapı olduğunu her zaman göstermiştir. İlkeler önceliklidir her vakit. Dolayısı ile Genel Merkez gözüyle Cumhur İttifakının başarısı kendi başarısı olarak kabul edebilir bir yapısı da var. Öncelikleri iktidar olmak ya da yerelde milletvekili çıkarmak gibi bir amaçları yok gibi. İlkeler üzerinde ilerlemek ve Cumhur İttifakının bayrağını ülke genelinde en yukarda taşımak olduğunu görülüyor. Dolayısı ile Düzce’de yaptıkları Mehmet Keleş hamlesi ilkeleri zorlayan bir hamle olarak görülüyor. Olası seçim sonrası Ak Partiye zarar vermiş ve milletvekili de çıkaramamış bir sonuçla Genel Merkezi ve Parti tabanını çok rahatsız edecektir. Parti tabanı kaygılı gibi görünüyor. MHP farklı bir zeminde bir parti olsaydı Mehmet Keleş hamlesinin çok doğru bir hamle olarak tarihe geçebilirdi. Dolayısı ile kendi içerisinde bir zorlu döngü içerisinde ilerliyor. Parti Genel Merkezi ilkeler üzerinde mi karar verecek yoksa popülerliğin avantajını kullanacak en çok merak konusu. Çünkü aday adayları arasında Milliyetçi Hareket Partisinin temel değerleri ile beslenen, ilkeler üzerinde fedakârlık yapan çok fazla partili mevcut. Verilecek kararın mutlak bir bedeli olacak gibi görünüyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi

Millet İttifakının lideri Cumhurbaşkanı Adayı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Bir şekilde Millet İttfakı tarafında mutlak bir avantajı bulunuyor. Yerelde geçtiğimiz genel seçimde oldukça başarılı bir dönem geçirdiler. Şimdilerde Parti içerisinde 1 Mileltvekili çıkaracaklarına kesin inanıyorlar. Bazı anketlerde 3-5 bin oy fazla aldıkları da çıkıyor. Hele de  Cumhur İttifakının bir yanlış hamlesi milletvekilliği kesin gibi görünüyor. Yerelde parti tabana yayılmada sorun yaşasa da Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı aday olması öncü kuvvet olduklarının öz güvenini kullanmaya haklı olarak başladılar. İlk defa Düzce teşkilatı bu kadar emin bir şekilde süreç yönetiyor. 6 Milletvekili aday adayı bulunuyor. Jale Uzunhasan Parti tabanından geliyor, Faruk Darıyerli en avantajlı isim olarak konuşuluyor. Parti tabanı da Faruk Darıyerli’yi istiyor. Talih Özcan değişik bir isim birkaç yıldır Düzce’de. Kafkasya siyasetinde tecrübeli isim Genel Merkez’e çok yakın isim. Tabanda çok fazla karşılığı olmadıklarını kendileri söylüyor. Burhan Ustabaş yerel tecrübesi oldukça yüksek. Parti iç dinamikleri ve ilçe teşkilatlarını iyi biliyor. Ayzade Ay eski Baro Başkanı. Popülaritesi yüksek bir isim Baro Başkanı iken Partili kimliğini saklamadan süreç yönetti. Kendi tarafından bedel ödeyen bir isim. İsmail Özbay Düzce için fedakarlık yapmak isteyen bir isim. Genel Merkez Düzce teşkilatının mı isteğini yapacak yoksa kendi bildiğini mi yapacak göreceğiz. Ancak Düzce teşkilatını dinlerse başarıya çok yakın duruyorlar.  Millet İttifakının şöyle bir durumu da söz konusu. Eğer Millet İttifakı tek çatı altında seçime girer ki zor görünüyor, 2 Cumhur İttifakı 1 Millet İttifakı milletvekilliğine bahse girebiliriz. 

İYİ Parti

Yunus Özay Er. Partinin tartışmasız en güçlü ismi. Biz halen aday olacağını düşünüyoruz. İYİ Partinin Düzce’deki her çalışmasına dokunan bir isim. Genç ve Düzce siyasetinde gelecekte mutlaka yer alacağını her mecrada konuşuluyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masadan ayrılış ve geri dönüş sürecini metanetle yönetti. Partililere sabrın önemini sürekli hatırlattı. O süreci sağlıklı yönettiğini de düşünsek, Parti tabanında oldukça sert gelgitler yaşandı. Herkes aday adayı olacağını söylüyor. Partide zaman süreci tamamlanmadı. Genel Merkezlerden alınan bir karar olmadığı sürece İYİ Parti Düzce’de kendi ismi, logo ve adayları ile seçime oldukça hazır yapıya sahip. Güçlü isimler aday adayı oldu. İYİ Parti Eski Merkez İlçe Başkanı Demet Boşver, İYİ Parti teşkilatında oldukça tecrübe kazanan Aslıhan Tüysüz, Düzce Siyasetinde cidedi tecrübeye sahip Talib Çabukoğlu, genç isimler Dilara Kefeli, Melih Maradit, Berat Öztürk. Eski il Kültür Müdürü Özcan Budak gibi isimler var. İstifa edip Aday Adayı olursa Yunus Özay Er. Yunus Özay Er ve ekibi kendi başlarında Milletvekili çıkarabileceklerine inanıyor. Cumhuriyet Halk Partisinin oylarına yakın oy oranı olduğu birçok ankette görülüyor. Doğru bir aday ile Düzce’de zoru başarabilme ihtimalleri var.  

Şimdilik 4 Parti için Düzce Analiz’i yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde diğer partiler ile fikrimizi paylaşacağız. 

8 Nisan’dan sonra tekrar Düzce Analiz’i yapacağız. 


Editör: D. Analiz
Haber İhbar